20. jan, 2013

Winter-bloemen binnen.

Het liefst zet ik de hele winter de Amarylis in de vaas, afgewisseld in alleen kleur...de witte als favoriet en de rode voor kerst! Altijd mooi en altijd goed, ook om te krijgen (hint)! Punt is dat wanneer ze top zwaar worden ze over de vaas heen gaan hangen. Tip van Wil: de steel is hol en je kunt dan gemakkelijk bamboe stokken in de steel steken, zo klappen ze niet dubbel en blijven ze keurig recht op staan! Maar de winter heeft meer favorieten, natuurlijk kan het roosje altijd en vanaf februari ben ik altijd "into" de tulpen en de bolletjes natuurlijk! Voor de hoge vazen in de erker is het lastig na de Amarylis, gelukkig is er dan de Lelie om het gemis op tevangen....voordat het tijd wordt voor de Pioen! Oja, de Forsytsia takken bij mijn moeder uit de tuin zijn er ook nog zo half februati, dan de Paastak en de bloesemtakken! Zo zijn de vazen een jaar lang gevuld.....

 • Bottels in de sneeuw.

  Toen ik hier net kwam wonen, heb ik het eerste najaar alle bottels uit de rozen geknipt....stond netjes, dacht ik, maar wel erg kaal! Nu knip ik al jaren de bottels pas weg als ik in het voorjaar de rozen terug snoei voor de bloei. Dus in de winter met sneeuw staat het lekker kleurig in de kale voortuin!!

 • Blad in de sneeuw.

  Een beetje sneeuw in december, genoeg om weer even met het toestel in mijn tuintje te duiken en om wat mooie plaatjes te schieten, sneeuw smelt snel....!

 • Stilleven in de sneeuw.

  Dit zijn een-jarigen, die nog weg gegooid moesten worden door mij....maarja nu wat sneeuw en het staat toch beter dan lege potten en bakken....zo is een stilleven snel geboren!

Kastanjes........

Natuurlijk wil ik ook verre reizen maken, spectaculaire foto's maken en zeer veel zien. Maar mijn tekst is toch vaak dat heel veel mensen die altijd overal en nergens naar toe reizen amper weten wat er in hun stad/provincie of eigen Nederland te zien is. En daar blijf ik bij, heel dicht bij is ook veel moois te zien, gewoon in je tuin, straat of buurtje. je moet er alleen wel oog voor hebben en de tijd nemen om echt te kijken!

Vandaag dacht ik dat het wel weer eens tijd was voor een wandeling door het Juliana Park, vlak bij en toch kom ik er niet vaak. Heel lang geleden wel eens met de jongens, skeeleren of brood naar de eenden brengen. Maarja, jongens zijn puber, we hebben geen hond en ik loop ook niet hard met de mensen die ik daar wel eens zie rondjes rennen. Maar goed, vandaag naar het parkje, camera mee en goed kijken....naar alles wat groeit en bloeit!

Het was niet druk in het park, moeder met kind en een zak brood voor de eenden, een student met een Ipad in de zon en de mannen van de plantsoenendienst, prullebakken legen. En ik met de camera, toerist in eigen buurt!!

Na een rondje foto's maken kwam ik bij een mega Kastanjeboom, terwijl ik er naar keek, vielen de kastanjes uit de boom, echt waar! Nou het kind in mij kwam weer naar boven, camera op de grond en jaszakken vol kastanjes, gelukkig vond ik een lege broodzak (van die moeder met kind die de zak gewoon in de bosjes gooit...logisch dat de mannen van de plantsoenendienst snel klaar zijn als iedereen lege broodzakken in de bosjes flikkerd!!) en kon ik verder zoeken, met mijn goeie laarzen in de modder, maakt niet uit, alles voor de kastanjes!! Ik voelde me heel blij en vrij. Toen de jongens klein waren gingen we ook vaak met zijn drieen kastanjes zoeken, hele herfsttafels maakte Rob in de tuin. Alles kwam er bij, stenen, takken, bladeren en natuurlijk kastanjes en eikels. Was wel een mooie tijd, kleine jongens....nu ook wel, maar ik krijg ze niet meer zo ver om samen met mij kastanjes te zoeken!!!

Het was een leuk uurtje in het park, dichtbij maar zeker de moeite waard...

Maarja, zak vol en weer op weg naar huis. Halverwege het pad komt mij een vader met twee jongentjes tegemoet....ja inderdaad, op zoek naar kastanjes....voelde me iets wat schuldig, maar ja eerlijk is eerlijk ik was er het eerst!!!!

Bloemen, Planten en buiten enzo.

Pioenrozen in de wacht, achter in de teil.

Eigenlijk had ik niet gedacht dat ik het bezig zijn in de tuin en het om-rommelen met bloemen en planten zo leuk zou vinden, niet dat ik alle dagen in de tuin sta om te schoffelen, maar mijn ogen zien het wel allemaal en dan is het gemakkelijk om het op de foto te zetten. Op facebook delen, fotootje delen met pa en ma, maar meer is het dan weer niet......Soms denk ik goh, dat is een mooie foto, die moet ik ophangen of op kanvasdoek zetten. Doe ik dan toch niet, eenvoudig reden: de muren zijn vol en ik hou van dat wat er hangt. Best lastig als je veel mooi en aardig vindt, dan doe je niet snel iets aan de kant...... 

Flora en Fauna.

11. okt, 2012

Herfst 2012.

Ik weet dat er veel mensen niet van de Herfst houden en flink last van de vallende blaadjes hebben....en dan bedoel ik niet die overal op de stoep en in de tuin liggen! Ik ben juist gek op de herfst, geen last van herfstdepressie of andere kwaaltjes, oke verkouden en altijd een drup aan de neus...erg charmant, ik weet het!! De herfst is het seizoen van omslag naar kouder weer, gezellig binnen zijn en de kachel op stoken. Ook van rode wijn en kaarsje aan!
Wat natuur betreft, alles gaat in de rust. Zo houd ik van uit gebloeide bloemen die mooi verstillen aan de kant, denk aan de Berenklauw, prachtige decoratieve bloem...doet het goed in mijn vloervazen!! Zag ze vorige week bij de Potmarge staan, ben dan toch te netjes om ze mee te nemen. De tip op school was wel om handschoenen aan te doen in verband met het sap uit de steel, geeft mega blaren...dat wil je natuurlijk niet!! Ga denk ik toch plukken, snoeischaar mee en wachten tot het schemert!! Ja heel stoer!

20. jul, 2012

School en bloemen.

De laatste school dag zit erop, schoonmaken en opruimen........gister was de laatste dag voor de kinderen, bloemen passen daarbij, getekend, geknipt maar ook "echte" die in een vaas moeten! Vandaag mee naar huis genomen en in de vaas gezet......blijft altijd speciaal een bloemetje van de leerlingen. Zeker als je best wel eens strijd met een kind hebt gehad en je toch dat bloemetje krijgt...mooi toch!!! Ook bloemen van mijn nieuwe collegaatjes, lief gebaar!
Een jaar vol vragen en gepieker, een jaar vol verassingen en keuzes. Maar ach, toch wel duidelijk dat ik voor de klas hoor! Komend schooljaar voor drie dagen en dan heb ik er vier over voor alle leuke dingen die me bergen energie moeten gaan geven!!!! We zullen zien, eerst zes weken vakantie en genieten van de rust en het niet moeten!!!!

 • Orchidee 1

  In de overwinter-kamer geweest....helemaal kaal en triest, nu na ongeveer een maand of 4 is het weer een plaatje!

 • Orchidee 2

  Dit is 1 van de drie....gekocht bij de AH voor niet veel! Staan nu al bijna een half jaar in bloei en gaan nog even door....nog geen bloem verloren! Staan in de erker en vaak in de zon??

 • Orchidee 3

  Ook deze komt van de winter-stalling.....bleek rose met een donker rose hart....een Orchidee met vier takken, staat prachtig bij de spiegel, lijkt nog groter zo!!

 • Buiten Bloemen.

  Eigenlijk is geel niet zo mijn kleur, maar ik moet toch eerlijk zeggen dat ik er van terug kom. In de tuin is het een frisse tegenhanger van het rose en binnen past het prachtig bij mijn schilderij en het groen in de kamer. Dus door de jaren heen veranderd mijn smaak toch wel. Of zou het zo zijn dat ik meer zomerse kleuren nodig heb als tegenhanger van van het niet zo zomerse weer hier in Nederland??

 • Tuin Bloemen.

  Bij Rene gespot, de Spring Balsemien....zaait zich zelf als een gek uit. Wanneer je tegen de zaaddoos aan tikt springt (vandaar de naam) het doosje open en komen de zaadjes je tegemoet! Stond vroeger ook bij mijn ouders in de tuin, we probeerden de zaadjes op te vangen, moeilijk klusje want ze sprongen overal heen en de tuin stond op een gegeven moment vol met deze licht en cyclaam-rose bloemen. Mooi!

 • Zomer Bloemen.

  De buren en ik hebben een aantal jaren geleden een nieuwe schutting tussen ons in laten plaatsen...kaal en van hout. De vorige was omgewaaid en rot...maar wel helemaal groen, met in de herfst besjes voor de vogels. Helaas, deze schutting zou lang kaal blijven dacht ik. De buren wilden liever ook een kale schutting.......ik niet. Klimop er tegen op en een paar verschillende Clematisplanten. Na een paar jaar is een deel van de schutting begroeid met deze paarse schoonheid en dicht gegroeid met klimop. De buren krijgen hier en daar een bloempje mee...ik kan me niet voorstellen dat je het niet mooi vindt!!?? En weg wilt halen....

 • Rose

  Het gekke is dat ik voor bloemen in de tuin altijd voor rose val, in huis meestal niet...dat kwam door een vloerkleed (ja dat kan), daar zaten oranje/bruine tinten in en dat vond ik niet kunnen. Tegenwoordig is rose vaak binnen, staat goed in wit/groen/bruin Retro Keramiek

 • Wit

  Kijk een blijvertje, de Orchidee, liefst in het wit, maar de laatste 3 zijn groen/geel met een hard rose spikkel in het hart. Wanneer ze uitgebloeid zijn dan gaan ze naar de winterstalling (gewoon naar boven in de rust, maar ik noem het zo). Na een periode van weinig naar kijken en eens in de week water geven komen er weer nieuwe knopjes uit de uit gelopen scheuten....en dat blijft bijzonder!!!

 • Rose

  In mijn tuintje voor staat een pioenroos-struikje, met de nadruk op je........toen ik hier kwam wonen waren er 3 bloemen, maar de laatste jaren is het er maar 1, zielig tegen het lelijke hek van de buurman....zodra het kan knip ik hem af en zet ik hem binnen....dit is hem van 2012!

Soms denk ik hoe kan het dat ik, zeg maar 10 jaar geleden, nooit deze bloemen voor buiten had gekocht en ik nu de Vlijtige Liesjes top vind, misschien omdat ze nu heel retro zijn?
Of is het dat je smaak met de jaren veranderd en ik over 10 jaar weer hele andere bloemen top vind, tja wie zal het zeggen....

Met vriendelijke groet,

Wiljo Visser