De Berlijnse Muur....

zondag 9 november 2014

Oost Duits Keramiek.

Feest.

Vandaag vieren de Duitsers dat het 25 jaar geleden is dat de Berlijnse Muur is gevallen, een nieuw tijdperk breekt dan aan, ook voor het Duitse keramiek!
 
Voor de val werd er gesproken over W. Germany keramiek en keramiek uit de GDR, Oost Duitsland. Ik zal je niet lastig vallen met alle fabrikanten van keramiek en samensmeltingen van oost en west vazen makers, maar de kenmerkende stijl van Oost Duits keramiek is wel bijzonder en geliefd onder de Oost Duits verzamelaars, steeds meer verzamelaars vinden het bijzonder genoeg om te verzamelen merk ik! En terecht, het is minder 'gelikt' en ruwer dan het West Duitse keramiek, minder massa productie en meer sober.
Logisch, soberheid en communisme past goed samen!!
 
Even googlen.....
 
De Berlijnse Muur
 
De Berlijnse Muur is ondanks het feit dat hij vrijwel geheel verdwenen is een begrip onder jong en oud. Deze op sommige plekken bijna honderd meter brede constructie heeft maar liefst 28 jaar de stad Berlijn fysiek in twee stukken verdeeld. De Muur is tegenwoordig één van de weinige wereldwijd bekende bezienswaardigheden die niet op de Wereld erfgoedlijst van UNESCO voorkomt. Voor mensen die de restanten van de Berlijnse Muur bezoeken is de muur geen prachtig bouwwerk maar een indrukwekkende herinnering aan een tijd die nooit meer voor zou moeten mogen komen. De Berlijnse Muur is het symbool van de Koude Oorlog, een periode waarin de wereldmacht in tweeën gedeeld was: het kapitalistische westen en het communistische oosten.
 
 
 
 


Voorbeelden van Oost Duits keramiek.

vrijdag 7 november 2014

Kunst.

Kunst, wat is dat?

Ik denk dat heel veel mensen er geen idee van hebben, maar goed ook want het is best ingewikkeld om daar een antwoord op te geven wat voor iedereen begrijpelijk is. Maar al denkend, denk ik toch dat het een gevoelskwestie is en natuurlijk een kwestie van smaak. Iets wat voor veel mensen een 'ver van mijn bed show' is. Of gewoon Rembrandt en daar mee uit! 

Kunst is duur en hang je aan de muur, zo is het....niet dan!?

Maar wat zegt de Dikke van Daalen er over??

kunst (de ~ (v.)) 1 het creatief en origineel tot uiting of voorstelling brengen van gedachten of gevoelens op vaak ontroerende of schokkende wijze 
2 (~en) elk van de disciplines die door kunstenaars beoefend worden 
3 een of meer kunstwerken 
4 door oefening en studie verkregen kundigheid, vaardigheid 
5 wat door mensen en niet door de natuur is gemaakt => namaak 


Internet:

Onder kunst wordt in het algemeen verstaan: het product van creatieve menselijke uitingen onder meer: schilderen, tekenen, fotografie, grafiek, beeldhouwen, moderne media, theater, muziek en zang, dans, film, bouwkunde of architectuur, literatuur en poëzie.

Waarom ik het daar nu eens over wil hebben is omdat ik vandaag in Fries Museum was, in mijn eigen woonplaats op maar 10 minuten fietsen van mijn huis! 
Samen met mijn vriend en schoonmoeder, net 80 geworden en nog niet in het nieuwe Fries Museum geweest, mooie gelegenheid om ook eens te gaan. In mijn ogen zijn heel veel zaken kunst, ik zie het en vind het. 

Maar is het ook echt zo?

Lastig.
Gerrit Benner, ik vind het een geweldige schilder....mooie kleuren in landschap, spreekt mij aan en ik zou graag een beetje zoals hij willen kunnen schilderen. 
Schoonmoeder vond het niet zo....reactie zoals zovelen kunnen geven "dat zou ik ook wel kunnen, denk ik"....."veel te grof en wat veel verf"....

Gelukkig smaken verschillen en over smaak valt niet te twisten!


Gerrit Benner (Leeuwarden31 juli 1897 – Nijemirdum19 november 1981) was een autodidactische kunstschilder die tot 1937 zijn brood moest verdienen met het voeren van een winkel in lederwaren te Leeuwarden, waarnaast hij schilderde. In 1937 werd de winkel failliet verklaard. Benner raakte in een psychische crisis en vernietigde vrijwel al het werk dat hij had gemaakt.
Pas in 1945 koos Benner definitief voor het kunstenaarschap en kreeg hij iets te zien van recente ontwikkelingen in de schilderkunst. Korte tijd was hij beïnvloed door het werk van Hendrik Werkman. Ook vond hij inspiratie bij de kunstenaars van de Ecole de Paris zoals Bazaine, Soulages en Manessier. Zijn werk heeft raakvlakken met Cobra en De Ploeg.
Ondanks invloeden en raakvlakken werkte Benner in relatief isolement. Vanaf 1955, het jaar waarin hij naar Amsterdam verhuisde, richtte hij zich met name op het Friese landschap. Hij werd vooral bekend door zijn abstracte, veelkleurige landschapsschilderingen in Neo-expressionistische en abstract-expressionistische stijl. Hij is nooit volledig abstract geworden in zijn kunst; het landschap bleef er aanwezig.
Benner keerde uiteindelijk op late leeftijd naar Friesland terug. Vanaf 1971 woonde Benner in Gaasterland.


Na dit prachtige werk durf ik niet meer iets te laten zien van me zelf.....beetje amateurtjes werk, maar ja dat ben ik natuurlijk ook!!! Zal ik het gewoon maar doen....ach ja doe eens gek, er is geen Kunst aan!Het is me gelukt om samen met Gerrit Benner op internet te staan....
;-)

dinsdag 14 oktober 2014

Uilen.

 
Verzamelingen.

Zolang als ik me kan herinneren heb ik al van alles verzameld, variërend van stenen, veren en schelpen tot plakboeken vol met ABBA en filmsterrenplaatjes. Toen ik later groot werd kwamen daar de verzamelingen koffiepotten (van die oude pruttel-potten), blikken en oud groen glas bij. Altijd wel een nieuwe verzameling in gedachten en op de struin voor meer! 

Nu staat het verzamelen al lange tijd in het teken van Retro en Vintage, mode woorden voor spullen uit vervlogen tijden uit de vorige eeuw, je zou het ook wel het "nieuwe antiek" van de toekomst kunnen noemen. Rommelmarkten en kringloopwinkels worden door mij bezocht, wat opvalt is dat het aanbod toch echt minder wordt. Dat lees ik ook terug bij andere verzamelaars en struiners! 

Eerlijk gezegd heb ik niet zoveel met het verzamelen van dierenbeeldjes....beetje stoffig en niet zo mijn ding. Tot ik een uiltje tegen kwam in een partijtje vazen die ik opkocht. Uiltje verdwaalt en ik toch wel blij verrast...leuk en eigenlijk ook wel weer erg Seventies! 
Kreeg een flashback van de letterbak van mijn ouders, gevuld met koper en andere kleine frutsels, ook diertjes! Zo kwam van het een het ander en vond ik opeens meer uiltjes, ook van hout....en ja als je er op gaat letten, dan zijn er veel uiltjes, zeker mode?

Laat ik dan ook eens met de mode mee doen....alleen dan wel Vintage!
 
 
 
 

Zo gaat het beter.....De Middellandse Zee!

12. jul, 2014

Verkassen naar Zuid.

Ik zou niet zeuren en ook niet klagen, maar het was te triest en te koud en vooral te nat! Hier zouden we alle vier ziek worden...zon alleen kon ons redden. Dus donderdag ochtend alles ingepakt en de voortent en luifel klets nat in de klapkar gestopt...betalen en met de vlam in de pijp naar het zuiden. De hoop dat het na Lyon mooi zou zijn was een illusie....het duurde tot na Avignon en ook toen vertrouwden we het niet. Zee....Middellandse Zee dat was de eind bestemming! En hoe gek, het werd warm, vest kon uit en de zonnebril kon op....top!

Zeuren.

Ik zou natuurlijk vreselijk kunnen gaan zeuren over het slechte weer wat we hebben en dat het dus koud is en niet echt het vakantie/kampeer gevoel oproept, maar dat ga ik niet doen. Positief en zonnig probeer ik me op te stellen, bij ieder straaltje naar buiten en met de oogjes dicht en factor 50 op de neus liggen in de zon. Nog een voordeel, ik heb al bijna een boek uit! Moet er om denken dat ik straks niet zonder zit, gelukkig heeft Lolke ook nog mee, handig een school bibliotheek!!  Het camping leven gaat zijn gangetje, geen handwasjes deze keer...maar direct in de wasmachine en droger. is een voordeel van slecht weer, zo kun je het ook zien, geen weke handen van het soppen in een emmertje in de washokken! En was aan een lijntje....het waslijntje hangt wel en wacht op het handwasjes, morgen misschien? Stokbrood kopen, koffiezetten old school met filter en opgieten, afwassen met de hand en rustig een wandelingetje maken langs de Loire....zo ziet de dag er ongeveer wel uit, ondertussen twee 15 jarigen die gaan voetballen in de regen, zwemmen in de regen en veel in de camping kantine hun tijd door brengen, vanwege de WiFi ontvangst! Al met al, geen geklaag...behalve dat ik alleen meer slippers mee heb en koude voeten heb....zo maar naar de kantine voetbal kijken en warme voeten krijgen! ;-)

Hij staat, in etappes....nu ook met voortent!!

7. jul, 2014

Digoin.

Na een lange en gezellige reis zijn we aangekomen in het mooi Frankrijk, prachtig mooi weer en de klapkar staat vlot! We hebben ondertussen ervaring, dat kan je wel zien! Zo even zitten en pauze...het wordt me toch donker en het begint te rommelen! Weg zon, snel de tentjes van de jongens opgezet en hup de klapkar in, regen en hagelstenen...je weet niet wat je ziet in een tijdsbestek van nog geen kwartier!! Vandaag ook veel regen en pas na een uur of 4 wat droog, geen zon maar wel een prima temperatuurtje.....ach morgen beter!!

3. jul, 2014

Info van het web.

Digoin is een gemeente in het Franse departement Saône-et-Loire (regio Bourgondië) en telt 8947 inwoners (1999). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Charolles.
Op 17 km ten zuid-oosten ligt Digoin, ook wel ‘eiland van Charolais’ genoemd. De reden hiervoor is dat Digoin te midden ligt van vele waterwegen: het Canal du Centre en Canal du Roanne, en de rivieren Bourbine, Loire, Aronce en Arroux. U kunt hier een mooie wandeling maken langs de Loire, de kerk bezichtigen in het centrum waar in de zomer elk jaar een ooievaar zijn nest heeft op de toren, het aquaduct over de Loire dat bestaat sinds 1838 en een lengte heeft van 243 meter. Digoin is tevens beroemd om zijn keramiek industrie. U kunt de geschiedenis van de keramiek bezichtigen in het museum en er is een grote winkel waar u de hedendaagse keramiek producten kunt kopen.

De voorbereidingen.

Donderdag 3 juli 2014.

Nog nooit zijn we zo vlot op vakantie gegaan als dit jaar....vrijdags nog werken en zaterdag ochtend hop de bus in en met de klap-kar er achter gaan met die banaan!

Luuk wilde graag dat Koos ook dit jaar van de partij zou zijn.....prima, maar Koos en zijn ouders gingen ook naar Frankrijk...in week 2 van de vankantie! Zo zouden zij Koos weer van onze camping op kunnen pikken na een week!

Vlot in de agenda bladeren en een datum geprikt.

Dat is dus komende zaterdag 5 juli!

Inpakken en wegwezen, teminste nadat de bus eerst schoongemaakt moest worden door thuis-blijver Rob. Stofzuigen, soppen en poetsen, de bus is als nieuw!! En Rob heeft er vakantie geld aan over gehouden...🙂

Morgen verder inpakken, wordt vervolgd!

Met vriendelijke groet,

Wiljo Visser