Keulse pot...to pot or not to pot!

Een Keulse pot is een stenen pot die eeuwenlang gebruikt werd voor het inleggen van groentevlees en eieren.

De Keulse pot is gemaakt van keramisch materiaal (gres) met een laag zoutglazuur. Deze laag glazuur zorgde ervoor dat de pot waterdicht is. Geglazuurd aardewerk neemt bovendien niet de smaak van het voedsel aan, dat erin bewaard wordt. De potten werden gemaakt in Keulen en omgeving, met name Frechen en Siegburg. De Keulse pot is grijs-blauw met kobaltblauwe versieringen of bruin van kleur. Ze werden in allerlei formaten gemaakt; van heel kleine potjes tot grote potten met een inhoud van 20 tot 30 liter.

In mijn nederige opslag heel veel blauwe vazen en potten....allemaal geinspireerd op de beroemde Keulse pot. Wie had hem niet staan of kende niet een tante met Keulse potten op de vensterbank....??

Mocht je het nog niet weten...tis weer hip, ik heb ze gespot bij hippe Amsterdamse winkels en zie ze al langs komen in DE woonbladen!! En natuurlijk bij de kringloopwinkels, heb ze altijd laten staan, omdat ik er niets in zag....mmm, misschien nu toch maar mee nemen op een volgende kringloop-stroop-tocht!

Voor nu...ik heb nog wel wat doosjes met Keulse-look-a-likes, dus wie maakt me los!!

;-)

Met vriendelijke groet,

Wiljo Visser

Opmerkingen

14.11.2022 18:03

Marcel Nahr

Hallo ik heb 3 van deze voorwerpen en zou er graag meer van te weten willen komen. Kunt U mij helpen ?
Marcel Nahr
Aruba